Udang pelalah

Udang pelalah, Udang pelalah, Indonesisch garnalengerecht

Udang pelalah is een garnalengerecht afkomstig van het Indonesische eiland Bali. Vorige week liep ik langs de Marqt in de Utrechtsestraat (wat is die grooooot!!) en omdat het al vrij laat in de middag was en ik geen tijd meer had om naar mijn favoriete visboer te gaan, besloot ik lekkere garnalen bij Marqt te halen om dit Balinese gerecht te maken.

Het originele recept gaat uit van 3 Spaanse pepers en 11 rawits, dat zijn van die kleine gedroogde pepers. Maar ehm…dat vind ik wel heel erg veel hoor 😉 Voor twee personen heb ik een halve rode peper en drie rawits gebruikt. Het was pittig, maar wat mij betreft goed te doen. Ik wil namelijk ook nog wel íets proeven van het gerecht.

Udang pelalah, Udang pelalah, Indonesisch garnalengerecht

Omdat er best wel wat Aziatische en bijzondere ingrediënten in zitten is het raadzaam om naar een toko te gaan voor je boodschappen. Bij de supermarkt hebben ze steeds meer bijzondere producten, maar kemirinoten denk ik nog niet. Er moet trouwens wat suiker in het gerecht, dit is om de zure smaak van het citroensap en de tamarinde te neutraliseren.

Udang pelalah

Voor vier personen

Ingrediënten

 • 5 kemirinoten
 • 1 theelepel trassi (garnalenpasta)
 • 5 sjalotten
 • 3 tenen knoflook
 • 1 rode peper
 • 5 á 6 rawits
 • stuk gemberwortel ter grootte van je duim
 • flinke theelepel kurkuma (geelwortel)
 • zout
 • suiker
 • 500 gram grote garnalen
 • 1 stengel citroengras
 • sap van twee limoenen
 • 3 (gedroogde) blaadjes kaffir lime (limoenblad)
 • 200 ml kokosmelk (bij voorkeur een goed dikke variant)
 • 2 theelepels tamarindepulp
 • olie om in te bakken

Instructies

 1. Maal in een keukenmachine (of in een vijzel als je een hele grote in je bezit hebt) de kemirinootjes met de trassi, knoflook, peper, rawit, gember en kurkuma fijn. Voeg de sjalotten toe en maal nog eens.
 2. Dep de garnalen droog met keukenpapier.
 3. Verhit een scheut olie in een wok.
 4. Pel de stengel citroengras, verwijder de stugge buitenste bladeren. Snij het bovenste deel eraf en snij het onderste deel in kleine, maar grove stukken.
 5. Wok de kruidenpasta in ongeveer drie minuten.
 6. Voeg het citroengras, het sap van de limoen en de kaffirblaadjes toe. Daarna de garnalen. Roerbak dit op een laag vuur in drie minuten.
 7. Doe nu de kokosmelk en tamarinde erbij en breng de udang pelalah aan de kook. Laat nog even drie minuten sudderen en breng op smaak met zout en suiker.
 8. Serveer met witte rijst.
https://allthatfood.nl/2016/04/udang-pelalah/

Selamat Makan 🙂

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published