Hartige boekweitpannenkoeken

Hartige boekweitpannenkoeken

Boekweit heeft een bloemige, wat hartige smaak. Ideaal om hartige pannenkoeken mee te maken.

Boekweit is net zoals quinoa, teff en amaranth een pseudo-graan. Officieel zijn het zaden, maar net zoals bij tarwe kan er meel van worden gemalen. Al deze zaden zijn van nature glutenvrij. Boekweitmeel bevat veel magnesium, kalium en fosfor, is licht verteerbaar en voedzaam. Het meel en de grutten bevatten evenveel eiwit als tarwe en rogge, maar wel meer koolhydraten. Bijen zijn er trouwens ook gek op, dus wanneer je je tuin meer bij-vriendelijk wilt maken zou je boekweit kunnen planten.

Hartige boekweitpannenkoeken

Mogelijk komt boekweit uit China en aangrenzende droge gebieden zoals Mongolië en Tibet en is het hier gekomen via de zijderoute. Boekweit werd de afgelopen eeuwen heen in heel Europa geteeld, maar vanwege de bewerkelijkheid, kwetsbaarheid en matige opbrengst wordt het lang niet overal meer verbouwd. Boekweit is wel enorm populair in Oost-Europese landen zoals Polen en Rusland, waar het kasha heet en waar er bijvoorbeeld ook pap van wordt gemaakt. Inmiddels begint boekweit ook in Nederland weer meer bekend te raken, nu zelfs supermarkten boekweitmeel verkopen.

Ik maak deze hartige pannenkoekjes regelmatig voor de lunch. Lekker met geraspte schapenkaas, pittige au lait cru geitenbrie, met rauwkost zoals geraspte wortel, biet en lente-ui en waarschijnlijk ook erg smakelijk met gerookte zalm of bacon. Ik maakte trouwens nog een sausje van mierikswortelsaus en wat mayonaise, dat maakte het helemaal af en smaakte bijzonder lekker bij de biet.

Hartige boekweitpannenkoeken

Ingrediënten

 • 6 tot 8 pannenkoeken
 • 1 cup of 150 gram boekweitmeel
 • 2 cups of 200 ml melk naar keuze (ik gebruikte kokosdrink)
 • 1 ei
 • 1/8 theelepel sodium bicarbonaat (baking soda)
 • 1/16 theelepel xanthaangum (optioneel)
 • teen uitgeperste knoflook
 • verse fijngehakte bieslook
 • verse fijngehakte peterselie
 • flinke theelepel gedroogde oregano
 • theelepel uienpoeder
 • snuf zout
 • boter, ghee of olie om in te bakken
 • Optioneel: wortel, biet, lente-ui, kaas naar keuze, bacon, gerookte zalm

Instructies

 1. Mix de ingrediënten door elkaar tot een mooi beslag. Voeg eventueel nog wat meer melk of wat extra water toe wanneer dit nodig is.
 2. Warm een klont boter of ghee in een koekenpan op en bak hierin een flinke sauslepel met beslag op een matig vuur. Keer om wanneer je ziet dat de onderkant bruin is geworden en het beslag aan de zichtbare kant niet meer zo nat is. Bak de andere zijde.
 3. Maak af met je favoriete groenten, geraspte kaas of bacon.
https://allthatfood.nl/2016/09/hartige-boekweitpannenkoeken/

Hartige boekweitpannenkoeken

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

2 Comments

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published