Panna cotta met stoofperen en macaroncrumble

Panna cotta met stoofperen en macaroncrumble

Kerst is inmiddels voorbij maar de feestmaand nog niet, dus ik snaai nog even lekker verder. Die goede voornemens komen volgende week wel weer 😉

Panna cotta is een Italiaans dessert en betekent gekookte room. Alhoewel het dessert in heel Italië wordt gegeten, gaat men er vanuit dat het is ontstaan in het noorden van het land. Het dessert wordt gemaakt door onder meer room, een zoetstof zoals honing of suiker, vanille en gelatine met elkaar te mengen.

Je kunt panna cotta op verschillende manieren bereiden, waaronder au bain marie in de oven, maar ook door het te koken in een pan. Ik ging voor die tweede optie. De panna cotta die ik heb gemaakt is trouwens naar een recept van Angélique Schmeinck.

Panna cotta met stoofperen en macaroncrumble

Stoofperen zijn op en top winters en horen dus in deze tijd van het jaar echt in dit dessert. Ook leek het me leuk om er nog iets knapperigs aan toe te voegen. Voor de macarons heb ik alleen het koekje gemaakt, zonder vulling. Je houdt meer dan genoeg koekjes over om vulling voor te maken of je eet ze gewoon zo op bij de koffie/thee 😉

Panna cotta met stoofperen en macaroncrumble

Voor zes personen

Ingrediënten

  • Stoofperen: 6 á 8 stoofperen
  • 1 kaneelstokje
  • 5 kruidnagels
  • 500 ml rode wijn
  • 100 ml rode port
  • 200 gram (riet)suiker
  • 1 vanillestokje
  • Panna cotta: 1 citroen
  • 850 ml slagroom
  • 100 gram suiker
  • 1 vanillepeul
  • 6 gram gelatine
  • Macarons: 85 gram amandelpoeder
  • 120 gram poedersuiker
  • twee eiwitten van grote eieren (70 gram ongeveer)
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • rasp van een halve citroen

Instructies

  1. Stoofperen: Breng de port, wijn, suiker, kruidnagels en het kaneelstokje aan de kook en roer zo nu en dan tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen.
  2. Schil de peren en zet ze naast elkaar in een pan. Voeg het koude wijnmengsel toe, breng zachtjes aan de kook en laat de peren op laag vuur in ongeveer twee uur gaar stoven.
  3. Haal de peren en de specerijen uit het stoofvocht en kook tot de helft in tot het licht stroperig wordt.
  4. Snijd de peren in kleinere stukjes, verwijder het klokhuis en leg de parten in de siroop.
  5. Panna cotta: Was de citroen en haal met een dunschiller de schil er vanaf. Splits de vanillepeul.
  6. Verwarm 600 ml slagroom met de helft van de suiker, de citroenschillen en vanille.
  7. Week ondertussen de gelatine in een kopje water.
  8. Laat de room inkoken tot 350 ml. Dit duurt in een grote, brede pan duurt dit 15 tot 20 minuten. Roer regelmatig. Zodra de room is ingekookt ziet het er dik en crèmekleurig uit en kan het gaan bubbelen. Meet 350 ml af.
  9. Voeg de geweekte gelatine toe en laat goed oplossen. Zet het vuur uit. Schenk door een fijne zeef en laat het kort afkoelen. Zet het eventueel op een schaal met ijswater en roer door.
  10. Klop intussen de rest van de slagroom met de resterende suiker tot yoghurtdikte en roer door het roommengsel.
  11. Verdeel de panna cotta over bakjes en laat gekoeld opstijven.
  12. Macarons: Zet de oven aan op 175 graden Celsius.
  13. Meng het amandelpoeder met het poedersuiker, zeef het samen door een zeef zodat het fijner wordt.
  14. Klop de eiwitten schuimig en voeg langzaam in delen de basterdsuiker toe. Blijf kloppen totdat het eiwit pieken krijgt. Spatel door de amandelpoedersuiker en voeg rasp van een halve citroen toe.
  15. Vul een spuitzak (en een spuitmondje van 5 mm) met het mengsel en spuit op een bakplaat met bakpapier kleine dotjes.
  16. Bak af in 12 tot 15 minuten. Laat afkoelen op een rek.
https://allthatfood.nl/2016/12/panna-cotta-met-stoofperen-en-macaroncrumble/

Panna cotta met stoofperen en macaroncrumble

Serveer over elk schaaltje panna cotta met wat klein gesneden stukjes stoofpeer die je eerst even opnieuw hebt opgewarmd, sprenkel er wat siroop overheen en brokkel er een macaron bovenuit.

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published