Met deze vijf tips bewaar je wijn optimaal

Heb je een aardige collectie wijn, maar eigenlijk geen idee hoe je haar hoort te bewaren? Met deze tips bewaar je wijn en vind je bovendien je favoriete soort door een handig organisatiesysteem snel terug.

1. Niet iedere wijn kun je twintig jaar bewaren
Ondanks dat velen het denken, kun je lang niet elke wijn twintig jaar bewaren. De meeste wijnen zijn bedoeld om binnen vijf jaar gedronken te worden. Wanneer je wijnen langer bewaart hoor je ze zo nu en dan te controleren om te kijken hoe ze zich ontwikkelen. Maar dit kan alleen wanneer je meer flessen van dezelfde wijn hebt gekocht 😉

2. Kies voor een koele plaats
Wijn blijft het beste bewaard op een koele plek waar het tussen de 10 á 14 graden Celsius is. Enkele graden hoger of lager maakt niet zoveel uit, maar het is wel van belang dat de temperatuur het hele jaar door ongeveer hetzelfde blijft, zodat de wijn zich goed kan ontwikkelen. Een te hoge temperatuur zorgt er voor dat de wijn zich te snel ontwikkelt en kan daardoor nooit echt complex worden. Door een te lage temperatuur gaat de ontwikkeling weer te traag. Je bewaart wijn bijvoorbeeld het beste in een garage, berging of kelder. Of wanneer je de financiële mogelijkheid hebt kun je voor een klimaatkast gaan. Die houdt de temperatuur constant en kun je ook zo instellen dat een plankje met wijnen op serveertemperatuur komt.

Bron afbeelding: Flickr.com, fotograaf: Derek Gavey
Bron afbeelding: Flickr.com, fotograaf: Derek Gavey

3. Houd rekening met licht, vocht en trilling
Door licht kan wijn sneller oxideren en gaat de smaak, geur en kleur achteruit, daarom is het van belang dat wijn op een donkere plaats wordt opgeslagen. Ook moet de ruimte een tikkeltje vochtig zijn (tussen de 60 á 80 procent luchtvochtigheid). Een iets vochtige ruimte zorgt ervoor dat de kurk namelijk niet uitdroogt, maar een te vochtige ruimte is ook weer niet goed in verband met schimmelvorming. De ruimte moet bovendien tochtvrij zijn om temperatuurschommelingen tegen te gaan, geurneutraal zijn om geurmenging te voorkomen en trillingsvrij zijn. Een wijnkast onder een trap of in een (oud) huis naast een druk spoor, is helaas een minder goed idee. Een rustige omgeving is namelijk van belang voor een goede ontwikkeling van de wijn. Laat wijn wanneer je ‘m hebt geïmporteerd of vervoerd vanuit de winkel, om diezelfde reden enkele weken rusten voordat je ‘m gaat drinken.

4. Ga voor een degelijk opbergsysteem
Kies voor een degelijk opbergsysteem. Een kast gemaakt van stenen zorgt voor een optimaal klimaat voor de wijn, maar wanneer de omstandigheden in de ruimte prima zijn kan er ook worden gekozen voor een houten plankenkast. Zorg wel voor een degelijk en stevig systeem. Er moeten immers wel wat flessen in worden bewaard. De flessen kunnen het beste liggen. De kurk, wanneer die aanwezig is, mag namelijk niet uitdrogen. Op die manier kan wijn oxideren en gaat de smaak achteruit. En door wijn hoe dan ook liggend te bewaren kan het bezinksel naar de bodem zakken.

Bron afbeelding: Flickr.com, fotograaf: John Morgan
Bron afbeelding: Flickr.com, fotograaf: John Morgan

5. Kies voor een sorteermethode
Naast het opbergen van de wijn op de planken in de kast, maak je ook een administratief document aan. Hierin staat welke wijnen je in bezit hebt en waar ze liggen. In dit document kun je onder meer verwerken om wat voort wijn het gaat, het land, de druif, het jaar, wanneer de wijn het beste op dronk is en eventueel de smaak. Gebruik vervolgens gekleurde naamkaartjes of stickers op de flessen om onderscheid te maken tussen de wijnen (bijvoorbeeld een rode sticker voor een rode wijn, wit of groen voor wit, roze voor rose etc) en bedenk eventueel tekens voor subcategorieën, zoals druifsoorten. Het kan handig zijn om in het document nummers te gebruiken en die ook op de stickers te zetten, zodat je snel een wijn kunt pakken wanneer je een fles nodig hebt.

Er zijn enkele manieren om je wijnen te organiseren:

  • Wijn gesorteerd op regio of land. Zoals alle Spaanse wijnen bij elkaar of alle wijnen uit de Bordeauxstreek. Bij voorkeur dan ook weer de witte, rode, rose, dessert en mousserende wijnen apart onderverdeeld, op druifsoorten of jaartal. Eventueel kun je de wijnen dan nog indelen op alfabet.
  • Wijn gesorteerd op kleur. Dit werkt alleen wanneer je nog niet zo’n grote collectie hebt.
  • Wijn gesorteerd op druifsoort of type. Wanneer je iemand bent die ineens trek kan hebben in een Chardonnay, kan dit een handige manier van organiseren zijn. Wanneer je de soorten zo specifiek mogelijk indeelt krijg je snel een overzichtelijke wijncollectie.
  • Wijn gesorteerd op wijnhuis. Ben jij iemand die vaak wijn in grote hoeveelheden koopt bij wijnhuizen? Dan kan het handig zijn om je collectie op deze manier te ordenen.
  • Wijn gesorteerd op prijs. Sommige wijnen zijn geschikt voor iedere dag, andere wijnen drink je alleen bij een speciale gelegenheid. Houd jij van je collectie op deze manier overzichtelijk maken? Dan is dit de manier voor jou.
  • Wijn gesorteerd op jaar. Je vergeet al snel hoe lang wijn er ligt, door op jaartal te sorteren zie je in een oogopslag hoe oud de wijnen zijn en wanneer ze dus perfect op dronk zijn.

Bron afbeelding boven: Flickr.com, fotograaf: Joopey

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published