Marokkaanse lamstajine

Marokkaanse lamstajine

Wat had ik van de week toch enorm veel trek in een kruidige, licht zoete Marokkaanse lamstajine. Dit gerecht moet stoven, dus het duurt even totdat het klaar is. Klik verder voor het recept!

Nog tot en met eind november kun je aan (Texels) lamsvlees komen. Ik wist dit niet. Eigenlijk dacht ik dat lamsvlees een echt lenteproduct was. Het seizoen start op 14 april met zuiglamsvlees, dat maar enkele maanden verkrijgbaar is. Vanaf september wordt het zuiglam opgevolgd door het graslam, ook wel weidelam genoemd. Dit seizoen loopt dus nog tot en met eind november.

Niet iedereen houdt ervan, maar persoonlijk ben ik gek op schaaps- en ook geitenvlees. Lamsvlees haal je bij voorkeur bij de slager. Ik heb een paar hele fijne slagers bij mij in de buurt en ik ben er inmiddels aan gewend geraakt om geen vlees meer bij de supermarkt te kopen. Het vlees van de slager is zoveel lekkerder, malser, ruikt duizend keer beter en het is fijn dat de slagers weten waar het vlees vandaan komt. Vraag eventueel aan je slager of hij (of zij!) het lamsvlees alvast in stukjes wil snijden. Scheelt weer.

Marokkaanse lamstajine

Je kunt een echte tajine gebruiken, maar een pan of ovenschaal die je kunt afdekken volstaat ook. Ik heb een tajine in huis, maar gebruikte een soort tajine van BK, die ik al eeuwen in huis heb maar om de één of andere reden nog nooit had gebruikt. Hij bleek perfect hiervoor. Serveer dit gerecht met couscous, rijst of plat kikkererwtenbrood. Het recept van het brood dat ik erbij maakte komt morgen online.

Marokkaanse lamstajine

Voor vier tot zes personen

Ingrediënten

  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 2 theelepels gemalen peper
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 ½ eetlepel paprikapoeder
  • 1 ½ eetlepel gemberpoeder
  • 1 kilo lamsvlees
  • 2 uien
  • 1/2 theelepel saffraan
  • 4 tenen knoflook
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 50 gram rozijnen
  • 1 theelepel honing
  • 600 ml bouillon
  • handje amandelen
  • koriander

Instructies

  1. Mix de eerste zes kruiden en wrijf je lamsvlees hiermee in.
  2. Zet alvast de oven aan op 150 graden.
  3. Snipper de uien. Verhit een scheutje olijfolie of ghee in een pan en bak de uien hierin op een laag vuur glazig. Voeg na tien minuten de knoflook toe.
  4. Bak de lamsblokjes in een aparte pan bruin. Haal uit de pan en leg apart op een bord.
  5. Voeg in diezelfde pan de tomaten toe met de puree. Hak de abrikozen en voeg toe samen met de rozijnen, saffraan, bouillon en honing. Voeg ook de uien toe. Laat enkele minuten koken.
  6. Doe alles in een tajine of ovenschaal die je af kunt dekken en bak in 2á 2 ½ uur in de oven. Eventueel kun je af en toe even roeren.
  7. Serveer met gehakte amandelen die je eventueel even kort kunt roosteren in een droge pan en gehakte koriander.
https://allthatfood.nl/2017/10/marokkaanse-lamstajine/

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published