Glühwein

Glühwein

Een drankje dat natuurlijk écht niet in deze tijd van het jaar mag ontbreken is glühwein. Een warme wijndrank met winterse specerijen die op de Duitse kerstmarkt wordt gedronken, vaak uit een decoratieve mok.

In de supermarkt ben ik wel eens van die flessen kant-en-klaar glühwein tegen gekomen, maar die bevatten ten eerste een lager alcoholpercentage en ten tweede is de wijn vaak van treurige kwaliteit. Bovendien is zelf maken erg gemakkelijk. Kies voor een middenklasse wijn. Een peperdure wijn hiervoor gebruiken is zonde, maar een goedkoopie ook, want dat smaakt niet lekker.

Overigens heeft Nederland ook een soort glühwein, namelijk bisschopwijn die traditioneel met Sinterklaas wordt gedronken. De voorloper van bisschopwijn is ypocras, een wijn die na het eten werd opgediend met gekonfijte vruchten. Ook werd ypocras tijdens oud en nieuw gedronken, waar hij werd vergezeld met opgerolde wafeltjes die symbool stonden voor al het nieuwe dat het jaar zou gaan brengen.

Recept is voor vier glazen.

Glühwein

Glühwein

Ingrediënten

 • fles rode wijn (750 ml)
 • 100 ml water
 • 3 á 4 volle eetlepels suiker
 • halve citroen
 • sinaasappel
 • 1 steranijs
 • 2 kaneelstokjes, gebroken
 • 6 kruidnagels
 • 6 kardemompeulen
 • stukje nootmuskaat

Instructies

 1. Giet de wijn, het water en de suiker in een pan op het kleinste pitje op het gasfornuis. Zet het vuur alvast in de laagste stand aan.
 2. Doe er de steranijs en kruidnagels in, breek de kaneelstokjes doormidden en voeg toe. Snijd de kardemompeulen doormidden en doe zowel de pitjes als de schillen in de wijn. Rasp wat nootmuskaat boven het pannetje uit.
 3. Was het citrusfruit. Snijd in ringen en voeg toe.
 4. Laat de drank een half uur op het vuur staan. Zorg ervoor dat de wijn niet kookt, dan vervliegt er teveel alcohol.
 5. Zeef de drank eerst door een fijn vergiet. Zeef nu nog eens door een koffiefilter, zodat ook de kardemompitjes achterblijven.
 6. Warm eventueel weer even op en serveer in wijnglaasjes, glazen of natuurlijk een te gekke mok.
https://allthatfood.nl/2017/12/gluhwein/

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published