Melanzane alla Parmigiana

Melanzane alla Parmigiana

Melanzane alla Parmigiana is een Italiaans vegetarisch bijgerecht op basis van aubergines, passata en heul veel kaas.

Vaak wordt gedacht dat het Melanzane alla Parmigiana staat voor aubergine met Parmezaanse kaas. Maar ooit noemden de Italianen het Parmiciana di melenzane, wat staat voor de latjes van Italiaanse luiken voor de ramen. De latjes zitten namelijk schuin over elkaar heen, precies zoals je dit van oorsprong Siciliaanse gerecht ook maakt.

Wist je dat melanzane afkomstig is van mela insana, ook wel een appel waar je gek van kunt worden? Nu zit er wel een kern van waarheid in. Aubergine is een nachtschadegewas en in deze familie komen giftige planten voor waar je, wanneer je er teveel van eet zelf aan kunt overlijden. Gelukkig is dat bij de aubergine niet het geval. Rauw is hij niet te eten, maar wanneer je ‘m bakt of stooft is het een heerlijke, gezonde en veelzijdige groente.

Melanzane alla Parmigiana

Nog een leuk weetje. Vroeger bevatte de aubergine meer bittere stoffen, reden dat aubergine altijd in wat zout werd gelegd. Inmiddels hebben moderne auberginesoorten minder bittere stoffen, dus is het in principe niet meer nodig, maar staat toch nog wel in de meeste recepten, zo ook in die van mij. Daarnaast is het zo dat zout vocht onttrekt, hierdoor blijft de aubergine tijdens de bereiding iets steviger.

Je kunt dit bijgerecht zowel warm als koud eten. Kliekjes vormen een heerlijke lunch voor de dag erna. Je kunt het ook opwarmen en het gebruiken als een soort pastasaus.

Melanzane alla Parmigiana

Melanzane alla Parmigiana

Ingrediënten 

 • 2 grote aubergines
 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • basilicum
 • 400 ml passata
 • 1 bol (buffel)mozzarella
 • stuk Parmezaanse kaas
 • zout en peper
 • olijfolie

Bereidingswijze

 1. Snijd de aubergines in plakken en bestrooi ze met wat zout. Zet een half uur weg.
 2. Snipper de ui en bak in wat olie. Voeg 2 uitgeperste tenen knoflook toe en een handje basilicumblaadjes. Bak aan en voeg nu de passata toe. Laat op een laag vuur een kwartiertje koken.
 3. Zet de oven op 180 graden Celsius.
 4. Verwijder het zout door de plakken aubergine te wassen. Dep ze goed droog met een stuk keukenpapier.
 5. Bak ze goudbruin in een koekenpan met flink wat olijfolie. Laat de plakken uitlekken op een stuk keukenpapier en bestrooi met wat peper.
 6. Proef de tomatensaus, voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
 7. Snijd de mozzarella in dunne plakjes.
 8. Pak een ovenschaal, doe er een laagje saus in. Leg er een aantal plakken aubergine in, een paar basilicumblaadjes, een paar stukjes mozzoralla en schaaf er nog wat Parmezaanse kaas overheen. Herhaal deze volgorde en leg de plakken aubergine nu kruislings erop. Eindig met een flinke laag Parmezaanse kaas.
 9. Bak in ongeveer een half uur af. Serveer met nog wat losse basilicumblaadjes.

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published