Wortelgembersoep van Ania’s oma

Wortelgembersoep

Heerlijk als je zoveel mensen in je omgeving hebt die van koken houden. Je doet leuke ontdekkingen en het is helemaal tof als ik recepten ook nog eens mag overnemen voor mijn blog. Zo deelde ik eerder al onder meer een recept van Ania, de vrouw van mijn vader, om galaretka te maken, een frisse Poolse taart op basis van kwark en geleipudding. Vandaag heb ik een receptje voor wortelgembersoep voor je van haar oma.

Ik at deze soep voor het eerst een keer tijdens bezoek, ik vermoed dat het met Pasen was. Het viel me op hoe zacht en toch fris deze soep was en dat hij ook een licht zuurtje had. Helemaal niet zoet-wortelig in ieder geval. De wortelgembersoep wordt zo door de toevoeging van sinaasappelsap en gember. Ik heb ‘m met kippenbouillon gemaakt, maar je kunt ook voor groentebouillon kiezen voor een volledige vegetarische versie.

In de soep gaan eigenlijk maar een paar ingrediënten, wat het een lekker budgetrecept maakt. Namelijk wortelen, ui, gember, sinaasappelsap (zelf persen, neem verse of gepasteuriseerde uit het koelvak, maar geen ‘sap’ op basis van geconcentreerd sap of siroop), slagroom, bouillon en wat peper en zout. Optioneel kun je rasp van een halve sinaasappel toevoegen. Dit geeft nog meer diepte en smaak aan de soep. Tenslotte, ik gebruikte slagroom maar kokosmelk zal ook heel lekker combineren.

Wortelgembersoep

Wortelgembersoep van Ania's oma

Ingrediënten

 • 500 gram wortelen
 • 1 ui
 • stuk gember ter grootte van je duim
 • 1 liter kippenbouillon
 • 200 ml sinaasappelsap
 • rasp van een halve sinaasappel (optioneel)
 • 100 ml slagroom
 • peper en zout

Instructies

 1. Schil de wortelen, snijd ze doormidden en in kleine stukjes. Snipper de ui. Schil de gember en snijd in plakjes.
 2. Laat wat olie en boter in een pan smelten en doe de wortelen, gember en ui in de pan. Bak in een kwartiertje aan tot ze een beetje zacht zijn geworden.
 3. Giet de bouillon in de pan en laat de soep op een laag vuur pruttelen totdat de wortelen zo zacht zijn geworden dat je ze kunt pureren. Dit duurt ongeveer een half uur tot veertig minuten.
 4. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg nu het sinaasappelsap en eventueel rasp toe. Pureer nogmaals. Doe nu de slagroom in de pan en proef. Moet er nog peper en zout bij? Verwarm nog een klein beetje.
 5. Voor een hele fijne soep kun je de soep even door een zeef halen. Serveer.
https://allthatfood.nl/2018/06/wortelgembersoep/

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published