Aziatische sinaasappelkip met sugarsnaps en noedels

Aziatische sinaasappelkip met sugarsnaps en noedels

Sinaasappelkip is een echte klassieker uit de Chinese keuken. Dit is een heerlijk niet zo alledaags Aziatisch gerecht, voor als je je vaste wokschotel beu bent.

Wist je dat de sinaasappel oorspronkelijk uit China komt? De naam verwijst naar China-appel of appelsien naar appel-China. In sommige andere landen heeft de sinaasappel een verwijzing naar Portugal, omdat het land in de vijftiende eeuw als eerste sinaasappels uit China importeerde. Momenteel komen de meeste sinaasappels die in Nederland te koop zijn uit Spanje.

Sinaasappelkip heeft een ‘jasje’ van maiszetmeel. Je haalt de kip eerst door ei en ‘paneert’ ze als het ware met maiszetmeel. Je kunt kiezen voor kipfilet of kippendijen. Ik heb gekozen voor kippendijen, omdat het wat vetter blijft dan kipfilet. Erbij sugarsnaps en rijstnoedels, maar ook eiermei of udon is er heerlijk bij. Ik vind het lekker om de noedels een klein beetje aan te maken met wat overgebleven saus.

Aziatische sinaasappelkip met sugarsnaps en noedels

Aziatische sinaasappelkip met sugarsnaps en noedels

Ingrediënten

  • 4 stukken kippendijfilet
  • 150 gram maiszetmeel
  • 2 á 3 eieren
  • 250 ml kippenbouillon
  • 80 ml azijn
  • 150 ml sinaasappelsap
  • 125 ml sojasaus
  • 50 gram suiker
  • sinaasappelrasp van een halve sinaasappel
  • 2 tenen knoflook
  • ¼ theelepel verse gember
  • peper
  • olie
  • sesamzaadjes
  • 200 gram sugarsnaps
  • noedels naar keuze

Instructies

  1. Meng de bouillon met het sinaasappelsap, suiker, azijn, sojasaus, sinaasappelrasp, geperste tenen knoflook, geraspte gember en peper in een kom.
  2. Snijd de kippendijen in kleine stukken en marineer met een klein kopje van de marinade en laat even staan.
  3. Verwarm de marinade op een medium-laag vuur en breng aan de kook. Voeg twee eetlepels van het maiszetmeel toe en wat water. Roer goed en kook zachtjes totdat de saus indikt.
  4. Doop de kippendijen eerst in een kom met de eieren, die je eerst even klutst, dan in een kom met het restant van het maiszetmeel.
  5. Breng een flinke laag olie aan in een pan en bak/frituur de stukjes kip. Doe het in delen zodat de kip mooi krokant wordt. Laat uitlekken op een stuk papier.
  6. Bereid ondertussen de noedels en kook de sugarsnaps kort in wat heet water. Het is lekker als ze nog goed knapperig zijn.
  7. Doop de kipstukjes in de saus en sprenkel er wat van de sesamzaadjes overheen. Serveer met noedels, sugarsnaps en een klein beetje extra saus.
https://allthatfood.nl/2018/07/aziatische-sinaasappelkip-met-sugarsnaps-en-noedels/

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published