Bibimbap

Bibimbap

Bibimbap. Het klinkt niet alleen heel leuk, het is ook nog eens erg lekker. Het gerecht bestaat uit kort gekookte, gewokte of rauwe groentes met rijst, gehakt, spiegelei en een speciale saus die allesbepalend is voor het gerecht.

Deze saus wordt in principe gemaakt van onder meer gochujang, een Koreaanse saus op basis van chili die je wellicht bij de toko kunt kopen. In dit recept heb ik iets gemaakt dat er veel op lijkt. Je krijgt namelijk min of meer dezelfde smaak wanneer je hoisinsaus mengt met sambal. Omdat ik geen glutenvrije hoisinsaus had, heb ik die ook zelf gemaakt (het recept vind je hier). Maar wanneer je al hoisin in huis hebt, hoef je die niet zelf te maken.

Wat misschien voor veel Nederlanders niet heel alledaags is, is dat er gehakt wordt gebruikt in dit Aziatische gemengde rijstgerecht. Ik heb gekozen voor half-om-half gehakt omdat er meer smaak aan zit, maar je kunt ook voor rundergehakt kiezen. Er zijn heel veel manieren om bibimbap te maken bijvoorbeeld met gestoofde spinazie, courgette, paddenstoelen en zeewier. Ik heb gekozen voor taugé, wortel, Chinese kool en komkommer omdat het gerecht dan ook nog iets fris behoudt. In het restaurant werd er nog wat bouillon overheen gegoten, dit is optioneel.

Bibimbap

Bibimbap

Ingrediënten

 • 350 gram half om half gehakt
 • 200 gram witte rijst
 • 3 eetlepel bruine suiker
 • 3 eetlepels sojasaus
 • 3 eetlepel sesamolie
 • 2 tenen knoflook
 • 1 theelepel verse gember
 • 1 grote wortel
 • 1 komkommer
 • 125 gram taugé
 • ½ Chinese kool
 • 4 eieren
 • hoisinsaus
 • sambal
 • 150 ml bouillon (optioneel)
 • Voor de saus
 • 2 eetlepels van de hoisinsaus + sambal
 • 1 eetlepel sesamolie
 • 1 eetlepel suiker
 • 1 eetlepel water
 • 1 theelepel azijn
 • 1 teen knoflook

Instructies

 1. Kook de rijst volgens de verpakking.
 2. Maak de hoisinsaus of gebruik hiervoor kant en klaar hoisinsaus. Meng twee eetlepels ervan (je hebt uiteindelijk 2 eeteetlepels ervan nodig of meer als je dat lekker vindt) met dezelfde hoeveelheid sambal. Voeg sesamolie, suiker, water, azijn en een geperste teen knoflook toe. Roer goed en zorg ervoor dat het is opgewarmd.
 3. Meng het gehakt met de sojasaus, sesamolie, suiker, gember en geperste knoflook. Je kunt het mengsel een uur in de koelkast zetten zodat de smaken goed intrekken. Heb je geen tijd, bak het dan meteen aan in een wok of koekenpan.
 4. Zet ondertussen een pan met water op.
 5. Snijd de kool in dunne repen, snijd of schaaf de wortel tot Juliennereepjes, haal de zaadlijsten uit de komkommer en snijd in fijne reepjes. Was alle groenten goed.
 6. Blancheer de repen kool 1 minuut in kokend water en spoel goed koud af.
 7. Bak ondertussen spiegeleitjes.
 8. Maak een bord op met wat van de rijst, de groentes en het gehakt. Doe er wat van de saus overheen en giet er eventueel een scheutje van de bouillon over.
https://allthatfood.nl/2018/07/bibimbap/

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published