Muesli van boekweit, havervlokken en gedroogd fruit

Muesli met boekweit, havervlokken en gedroogd fruit

In sommige glutenvrije muesli zitten hippe pseudo-granen zoals boekweit. Lekker wel! Maar vaak is kant en klaar glutenvrije muesli (want ja ‘speciaal’) ook best aan de prijs. Ik besloot zelf eens wat te fröbelen.

Omdat ik al eens eerder muesli had gemaakt van onder meer cacaonibs en gojibessen, leek het me leuk om nu eens een variant te maken van boekweit. Geïnspireerd op hippe merken maar ook omdat ik al eeuwen boekweit in de kast heb staan en eigenlijk niet zo goed weet wat ik ermee moet.

Boekweit heeft een bloemige, wat hartige smaak en is net zoals quinoa, teff en amaranth een glutenvrije pseudo-graan. Officieel zijn het zaden, maar net zoals bij tarwe kan er meel van worden gemalen. Boekweit bevat veel magnesium, kalium en fosfor, is licht verteerbaar en voedzaam. Het zaad werd door de eeuwen heen door heel Europa geteeld, maar omdat het een vrij kwetsbare plant is wordt het vooral nog in Oost-Europese landen geteeld waar het nog steeds vrij populair is. Inmiddels begint boekweit ook in Nederland meer bekend te raken en ook supermarkten verkopen tegenwoordig boekweitmeel.

Muesli met boekweit, havervlokken en gedroogd fruit Muesli met boekweit, havervlokken en gedroogd fruit

Deze muesli zit vol met mineraalrijke zaden en haver en veel vezels door het gedroogde fruit en de kokos.

Muesli met boekweit, havervlokken en gedroogd fruit

Ingrediënten

  • 100 gram amandelen
  • 150 gram havermout
  • 150 gram boekweit
  • 100 gram zonnebloempitten
  • 60 ml druivenpitolie (of zonnebloemolie, in ieder geval een olie met een neutrale smaak)
  • 60 ml honing
  • 1 theelepel vanille-essence
  • 1 theelepel kaneel
  • snuf zout
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram cranberry’s
  • 50 gram kokossnippers
  • 6 gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden

Instructies

  1. Zet de oven aan op 140 graden Celsius.
  2. Hak de amandelen samen met de havermoutvlokken kort in een keukenmachine. Het moet nog wat grof zijn.
  3. Meng met de boekweit en zonnebloempitten in een grote schaal.
  4. Voeg nu de olie, honing, vanille, kaneel en zout toe. Meng alles goed en giet over op een bakplaat met vetvrij bakpapier.
  5. Bak een uur in de oven. Roer om de twintig minuten het mengsel even door.
  6. Haal uit de oven en meng de rozijnen, cranberry’s, kokossnippers en abrikozen door de muesli. Laat volledig afkoelen.
https://allthatfood.nl/2018/07/muesli-van-boekweit-havervlokken-en-gedroogd-fruit/

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published