Shakshuka

Shakshouka, shakshuka

Het is niet helemaal duidelijk waar shakshuka precies vandaan komt, alhoewel wordt gezegd dat de oorsprong in Tunesië ligt. Alle Noord-Afrikaanse landen kennen het en mogelijk introduceerden Tunesische Joden het gerecht ook in Israël.

Shakshuka (ook wel shakshouka) betekent in het Tunesisch-Arabisch namelijk ‘mix’. En een mix, dat is shakshuka zeker. Het gerecht is een combinatie van verschillende Noord-Afrikaanse keukens en bestaat onder meer uit ui, paprika, knoflook, verschillende kruiden en eieren die zachtjes in de kruidige tomatensaus worden gaar gestoofd.

De samenstelling van de kruidenmix kan verschillen, er is niet één recept en iedereen doet het weer net even anders. De basis bestaat meestal wel uit ‘iets met’ tomaten, paprika, koriander en komijn. En natuurlijk eieren. Ik gebruikte naast verse koriander ook korianderzaad, venkelzaad, paprikapoeder zowel zoet als gerookt. En een snufje cayenne voor wat pit.

Shakshuka wordt vaak als ontbijt of lunch gegeten, alhoewel het gerecht in Israel ook erg een populaire licht diner is. Eet het met wat brood of gewoon zo zonder iets erbij. Dit recept hieronder is voor drie á vier personen wanneer er brood bij wordt gegeten. Zonder brood is het voor één á twee personen (afhankelijk van de eetlust).

Shakshouka, shakshuka

Shakshouka

Ingrediënten

 • 1 ui
 • 3 paprika’s
 • 3 knoflooktenen
 • 1 blik tomatenblokjes (of 6 á 8 ontvelde tomaten als ze in het seizoen zijn)
 • ½ blik water
 • 1 theelepel korianderzaad
 • 1 theelepel venkelzaad
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1 theelepel komijn
 • ½ theelepel gerookt paprikapoeder
 • snuf cayenne
 • zout
 • ½ bosje koriander
 • ¼ bosje platte peterselie
 • 3 á 4 eieren

Instructies

 1. Snijd de ui in ringen. Bak de uien in een laagje olijfolie in een stevige pan.
 2. Snijd de paprika’s in reepjes en voeg toe aan de uien.
 3. Stamp het korianderzaad fijn in een vijzel en voeg de overige gedroogde kruiden en wat zout toe. Voeg toe aan de groenten. Bak aan.
 4. Knijp de tenen knoflook boven de groenten uit en laat even bakken op medium-laag vuur.
 5. Doe nu de tomatenblokjes erbij en vul het blik voor de helft met water en giet erbij.
 6. Snipper de verse kruiden en doe ook in het mengsel.
 7. Laat het vervolgens een goede tien minuten tot een klein kwartier inkoken totdat het een mooie pasta-achtige saus is geworden.
 8. Maak kuiltjes in de saus en breek in elk kuiltje voorzichtig een ei. Doe nu een deksel op de pan en het laat de shakshouka op een laag vuurtje staan. Het duurt ongeveer een kleine tien minuten totdat de eieren gaar zijn. Serveer eventueel met wat brood.
https://allthatfood.nl/2018/07/shakshuka/

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published