Zo maal je zelf vlees voor hamburgers

Zelf hamburgers draaien

Hamburgers maken van gehakt is eenvoudig, goedkoop én lekker. Nog leuker is het, wanneer je een vleesmolen in huis hebt, om zelf het vlees te malen voor je hamburgers.

Prijs en smaak

Vlees malen voor je hamburgers begint natuurlijk bij de keuze van vlees en de samenstelling voor het uiteindelijke gehaktmengsel. Tot nu toe heb ik hiervoor alleen rundvlees gebruikt en daarin heb ik twee samenstellingen uitgeprobeerd. De eerste versie was op basis van onder meer entrecote en dry-aged biefstuk. De tweede keer heb ik gekozen voor de samenstelling die mijn slager altijd gebruikt voor zijn huisgemaakte hamburgers. Op basis van een vet én een mager deel van het ribstuk.

Je krijgt van beide samenstellingen hamburgers, maar qua smaakbeleving zijn ze totaal verschillend. Je begrijpt dat een hamburger van luxe vlees zoals biefstuk een andere smaak geeft, dan een hamburger op basis van ribstukken. De eerste versie is daarnaast behoorlijk aan de prijs maar smaakt dan ook vreselijk decadent, de tweede versie komt meer overeen met de smaak van een gewone, maar wel hele lekkere, hamburger.

Samenstelling

Hamburgers hebben altijd iets vettigs, dat is niet voor niks. Ga daarom altijd uit van één deel vet en een deel mager vlees in je samenstelling. Je zou bijvoorbeeld rundvlees kunnen nemen van het schouderstuk, het stuk dat onder het schouderstuk heet (brisket, klapperstuk) of sirloin. Je kunt twee of drie delen van deze stukken vlees nemen en in principe eindeloos met elkaar kunnen blijven combineren. Vraag er eventueel naar bij je slager.

Zelf hamburgers draaien

Malen maar!

Snijd de delen vlees in blokjes en kruid ze alvast een beetje bijvoorbeeld met peper, zout, komijn, gerookte paprikapoeder of snuf chili. Haal nu door de gehaktmolen. Ik heb een opzetstuk op Kenwood Cookingchef en dat werkt als een tierelier. Ook de populaire Kitchenaid’s hebben een opzetstuk en anders werkt een handmolentje altijd meer dan prima. Eventueel kun je de opzetstukken van te voren twintig minuten in de vriezer leggen. De machine kan warm worden en op deze manier blijft het vlees moet stevig. Het gehakt is nu nog redelijk grof, dus je zou het nog een tweede keer door de molen kunnen halen. Het gehaktmengsel blijft altijd wat grover dan gehakt van de supermarkt. Maar in feite is dit gehakt zoals het hoort te zijn.

Grillen

Je hebt geen paneermeel of ei nodig wanneer je mooi kwalitatief vlees hebt gekocht, het vlees blijft door haar structuur prima aan elkaar plakken. Wanneer je het vlees nog niet hebt gekruid, kun je dat nu doen. Doe er nog een uitje, wat knoflook of een theelepeltje mosterd doorheen. Verdeel het vlees in ballen en maak er platte burgers van. Bereid ze bij voorkeur op een flink hete grillplaat. Tenzij je zwanger bent of echt niet van licht rood vlees houdt, is het lekker wanneer de hamburgers van binnen nog een tikkeltje rosé zijn. Maak af met gebakken uienringen, plakjes tomaat, komkommer, augurken en lekker veel ketchup en mayo. Disclaimer: als je eenmaal zelf vlees maalt, wil je nooit meer anders. Niet aan beginnen als je eigenlijk niet verwend wilt raken 😉

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published