Aardappelpastinaak-pannenkoekjes met mierikswortelyoghurt

Aardappelpastinaakpannenkoekjes met mierikswortelyoghurt

Aardappelpannenkoekjes is een snack of bijgerecht uit de Midden-Europese en Oost-Europese keuken. Ook zijn ze terug te vinden in de Joodse keuken, waar ze latkes heten en vooral tijdens Chanoeka, het feest van het licht, worden gegeten.

In de Joodse cultuur is het traditie om tijdens Chanoeka iets eten dat in olie is gebakken. De olie staat symbool voor het laatste kruikje koosjere olie dat voorradig was om de zevenarmige kandelaar, de menora, aan te steken tijdens de reiniging van de Tempel van Jeruzalem. Het kruikje raakte echter niet leeg, maar bood genoeg olie om de menora acht dagen lang te laten branden.

Latkes werden en worden niet alleen van aardappels gemaakt, maar ook van groenten, kaas, bonen of andere zetmeelrijke producten. Het Jiddische woord latke is trouwens afgeleid van het Russische woord латка (latka) en Poolse woord łatka (spreek uit als woeatka) dat plakje betekent.

Aardappelpastinaakpannenkoekjes met mierikswortelyoghurt

Meestal bestaan aardappelpannenkoekjes uit aardappel, ui om te binden en ui, maar ik vond het wel extra winters om er ook nog wat pastinaak aan toe te voegen. De pastinaak geeft dit gerecht een licht aromatische en ‘warme’ ondertoon. Met een snuf cayenne worden de latkes licht pittig. Met dit recept kun je 8 tot 10 pannenkoekjes bakken, wat een bijgerecht zou kunnen zijn voor vier man of een lunch voor twee. Verdubbel dus wanneer je er meer wilt maken.

Aardappelpastinaakpannenkoekjes met mierikswortelyoghurt

Aardappelpastinaakpannenkoekjes met mierikswortelyoghurt

8 tot 10 pannenkoekjes

Ingrediënten

 • 350 gram aardappel (ongeveer 7 medium stuks)
 • 85 gram pastinaak (1 medium)
 • 1 kleine ui of sjalot
 • 1 teen knoflook
 • snuf cayenne
 • bieslook
 • 1 ei
 • meel of maïzena (optioneel)
 • zout en peper
 • olie of boter om in te bakken
 • 2 theelepels mierikswortel (uit een potje)
 • 2 eetlepels stevige yoghurt of zure room

Instructies

 1. Schil de aardappels en de pastinaak. Rasp ze met een blokrasp.
 2. Leg ze in een schone keukendoek en druk goed aan. Laat tien minuten liggen. Pers nu het vocht eruit door de theedoek met de aardappels en pastinaak te draaien. Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk vocht uit is.
 3. Doe de aardappels in een kom, voeg een gesnipperde ui toe, geperste teen knoflook, flink wat peper en zout, snuf cayenne, ei en wat fijn gehakte bieslook. Meng goed door elkaar. Eventueel kun je voor de binding nog wat een eetlepel meel toevoegen, maar dat is in principe niet nodig.
 4. Verhit boter of olijfolie in een pan, pak met een eet- of groenteopscheplepel wat van het mengsel en bak kleine hoopjes in de pan. Druk het mengsel wanneer je het bakt nog een beetje aan. Keer niet te snel om, maar pas als je merkt dat het pannenkoekje een beetje stevig is.
 5. Maak ondertussen de mierikswortelyoghurt.
 6. Laat de pannenkoekjes even uitlekken op een bord met een vel keukenpapier. Serveer zo snel mogelijk.
https://allthatfood.nl/2018/08/aardappelpastinaakpannenkoekjes-met-mierikswortelyoghurt/

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

2 Comments

 1. Hey wat een leuke blog heb je, en mooie foto’s! Ik ben zelf ook gek op koken en vind het zo leuk om te lezen dat ik niet de enige ben 🙂 Zou je deze pannekoekjes ook kunnen maken met zoete aardappel denk je?
  Liefs Floortje

  • Hoi Floortje,

   Wat een leuke reactie, dank je wel 🙂 Ik denk je dat ze zeker met zoete aardappel zou kunnen maken. Ze worden alleen denk ik wel wat zoeter, zeker in combinatie met pastinaak. Maar waarom niet? Gewoon proberen!

   Groetjes,

   Claudia

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published