Bigos

Bigos, een klassieke Poolse zuurkoolschotel

Wat goulash is voor Hongarije en stamppot rauwe andijvie voor Nederland, is Bigos (spreek uit als bie-gosz) voor Polen. Een lekkere zuurkoolschotel om in de herfst te eten.

Jagers maakten vroeger bigos door zuurkool op het vuur te stoven en voegden allerlei ingrediënten toe die ze hadden meegenomen. Daarna lieten ze de pan afkoelen in de sneeuw. Het geheim van een goede bigos is nog steeds dat je ‘m minstens één nacht, maar bij voorkeur twee nachten flink koud laat worden. Dit doe je door de pan gewoon buiten op het balkon of in de tuin te zetten.

Bigos, een klassieke Poolse zuurkoolschotel

Het is soms even zoeken naar lekkere zuurkool. Persoonlijk vind ik niet alle merken even smakelijk en biologisch staat ook niet altijd garant voor een geweldige smaak. Ik heb de laatste paar keer zuurkool genomen van het merk Krautboy, dat mijn slager had liggen en die vond ik erg lekker. Bigos is een zuurkoolschotel, maar omdat je de zuurkool van te voren goed wast en de zuurkool lekker lang suddert met heel veel krachtige ingrediënten valt het mee met de zure smaak.

Ik maak vaak bigos wanneer mijn vader en zijn vrouw weer een lading worst mee hebben genomen uit Polen, maar wanneer je in een grote stad woont is de kans groot dat er een Oost-Europese winkel in de buurt zit. Wanneer dit niet lukt zou je natuurlijk ook lokale Nederlandse worsten kunnen gebruiken. Bigos is een ietwat droge schotel, dat wil zeggen dat de zuurkool niet drijft in het vocht. Je mag eventueel wat water toevoegen tijdens het sudderen, maar de groenten geven redelijk wat vocht af dus meestal is het niet nodig.

Bigos, een klassieke Poolse zuurkoolschotel

Serveer met boerenbrood of aardappels en een glas bier 😉

Bigos

Ingrediënten

 • kilo zuurkool
 • halve witte kool
 • 1 grote ui
 • 1 handvol gedroogde porcini of eekhoorntjesbrood
 • 1 á 2 Poolse worsten (kielbasa worst, vraag ernaar in de Poolse winkel)
 • stuk spek, bij voorkeur natuurlijk gerookt
 • stuk gerookte ham, bij voorkeur natuurlijk gerookt
 • glas rode wijn
 • klein blikje tomatenpuree (twee volle eetlepels)
 • theelepel karwijzaad
 • vijf jeneverbessen
 • twee kruidnagels
 • twee theelepels tijm
 • twee laurierblaadjes
 • 200 ml bouillon naar keuze
 • zout en peper

Instructies

 1. Week het eekhoorntjesbrood in een kom met warm water.
 2. Snijd het spek en de ham in grote stukken en bak het vlees aan in een pan met zware bodem. Bij voorkeur in reuzel of anders in boter.
 3. Was de zuurkool enkele malen in een vergiet onder stromend water en laat goed uitlekken.
 4. Snijd de witte kool in dunne repen en snipper de ui. Haal het vlees uit de pan en leg op een bord.
 5. Bak de witte kool en de ui in een pan tot ze glazig zijn.
 6. Kneus de kruiden in een vijzel en voeg toe aan de pan samen met het eekhoorntjesbrood. Voeg nu de tomatenpuree toe en roer goed. Doe nu de zuurkool erbij, het vlees, een glas wijn, de laurierblaadjes en de bouillon. Roer goed door en laat minstens twee á drie uur staan op een zeer laag vuur. Roer zo nu en dan in de pan. Voeg tegen het einde de gesneden worst toe.
 7. Laat de pan koud worden en zet de volgende opnieuw minstens een uur op het vuur.
 8. Je kunt dit nog eens herhalen, maar je zou de bigos nu ook al kunnen eten. Voeg naar smaak peper en zout toe en eventueel wat verse peterselie, een lepel mosterd of mierikswortel.
https://allthatfood.nl/2018/09/bigos/

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published