Ras el hanout pastinaakfriet met in dadelstroop gekarameliseerde uienchutney

Ras el hanout pastinaakfriet met in dadelstroop gekarameliseerde uienchutney

Deze pastinaakfrietjes komen uit de oven en zijn in tegenstelling tot de gefrituurde variant wat minder calorierijk. Ik liet me voor dit gerecht inspireren door de Arabische keuken.

Ras el hanout is een kruidenmix en betekent ‘het mooiste uit de winkel’. Iedere mix is weer anders, maar bevat vaak in ieder geval kaneel, komijn, gember, kurkuma en saffraan.

De ras el hanout in dit bijgerecht is heel subtiel en past mooi bij het zoete van de pastinaak. Normaal gesproken gebruik je wat suiker in een chutney, maar om in de Arabische sferen te blijven voegde ik dadelstroop toe. Zowel ras el hanout als dadelstroop is te koop bij Arabische of delicatessenwinkels.

Ras el hanout pastinaakfriet met in dadelstroop gekarameliseerde uienchutney

Ik ben uitgegaan van een bijgerecht voor twee personen. De pastinaakfriet in dit recept is voor twee personen, dus verdubbel het wanneer je voor vier personen kookt. De uienchutney is een recept waar je ongeveer een pot van een halve liter mee kunt vullen en na één keer gebruik waarschijnlijk nog wel even mee vooruit kunt. Je kunt een lege pot steriliseren door de pot eerst goed schoon te maken en daarna enkele minuten in een pan met kokend water te koken. Haal met een schone tang uit het water, laat even afkoelen en droog daarna goed af.

Ras el hanout pastinaakfriet met in dadelstroop gekarameliseerde uienchutney

Ras el hanout pastinaakfriet met in dadelstroop gekarameliseerde uienchutney

Ingrediënten

  • 400 gram pastinaken
  • 1 teen knoflook
  • 1 volle theelepel ras el hanout
  • 8 rode uien
  • 1 groot laurierblad of twee kleintjes
  • 5 salieblaadjes
  • 4 eetlepels dadelstroop
  • 1 eetlepel balsamico
  • olijfolie
  • boter
  • zout

Instructies

  1. Verwijder de schil van de uien en snijd ze in dunne ringen. In een keukenmachine met rasp/snijdfunctie gaat dit heel snel en het scheelt flink wat tranen.
  2. Bak ze in een pan met een dikke bodem in wat olijfolie en boter. Zet het vuur laag, voeg de salie en het laurierblad toe en laat ze in 20 minuten zachtjes bakken. Door ze zachtjes en lang te bakken worden ze mooi zoet van smaak.
  3. Zet ondertussen de oven aan op 190 graden Celsius. Schil de pastinaken en snijd er frietjes van. Leg ze een half uur in een kom met koud water. Ververs halverwege de tijd het water en spoel de pastinaken goed af. Herhaal deze handeling. Dit zorgt ervoor dat het overtollige zetmeel alvast uit de groente wordt gewassen.
  4. Voeg nu aan de uien de dadelstroop, balsamico en een snuf zout toe. Laat nog een half uur op een heel laag vuur pruttelen. Laat vervolgens afkoelen.
  5. Dep de pastinaken goed droog. Spreid ze eventueel op een theedoek en dep ze droog met een andere theedoek.
  6. Meng ze in een kom met de ras el hanout, een uitgeperste teen knoflook en wat olijfolie en zout.
  7. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en plaats ze in de oven.
  8. Bak ze in 10 minuten op 190 graden Celsius.
  9. Haal uit de oven, zet de oven op 200 graden Celsius, draai de pastinaken om op de bakplaat met een tang en bak ze nog eens 15 minuten.
  10. Zet eventueel de grill nog aan en bak ze heel kort onder de grill zodat ze nog wat knapperiger worden. Blijf er wel bij, want onder de grill gaat het meestal hard (ga uit van 3 tot 5 minuten).
  11. Serveer als snack of als bijgerecht met de uienchutney.
  12. NB Groentefriet is niet vergelijkbaar met friet van aardappels, maar met deze methode worden ze redelijk knapperig.
https://allthatfood.nl/2018/09/ras-el-hanout-pastinaakfriet-met-dadelstroop-gekarameliseerde-uienchutney/

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published