Varkensbuik met gestoofde linzen

Gebraden varkensbuik met citroenlinzenstoof

Een lekker ‘aards’ recept, dat is een stukje varkensbuik met linzen. Ik besloot de linzenstoof een beetje op te frissen met wat citroensap. Een heerlijk maaltje voor deze tijd van het jaar.

Varkensbuik is inmiddels niet meer weg te denken van de menu’s uit de restaurants. Omdat het een stukje vlees is waarvoor je meestal wel echt naar de slager moet, heb je het misschien nog nooit bereid. En daarom is het juist zo leuk om eens te proberen.

Ik heb een stukje varkensbuik van ongeveer 500 gram gekocht. Voor twee personen en een beetje meer heb ik tegen mijn slager gezegd. Dit stuk ging 20 minuten de oven in op 200 graden en daarna nog 25 minuten op 180 graden. In totaal dus 45 minuten. Ik ben uitgegaan van de meest gangbare berekeningen die ik op internet ben tegen gekomen. Stukken van anderhalve kilo (geschikt voor vier tot zes personen) moeten namelijk zo’n 2,5 uur de oven in.

Gebraden varkensbuik met citroenlinzenstoof

Ik heb ervoor gekozen om de oven eerst iets heter te zetten zodat het vel een beetje knapperig zou worden, daarna heb ik de oven lager gezet zodat het vlees niet te snel zou garen en uitdrogen. Ik ben blij met die keuze, want hij was echt perfect zo. Mooi gaar, maar niet té doorbakken. Helaas zijn ovenbaktijden altijd een richtlijn, de ene oven wordt heter dan de ander en circuleert beter. Ook hangt het er vanaf hoe dik het stuk varkensbuik is. Hou het dus als een algemene richtlijn aan en pas het eventueel aan op jouw oven. In dit recept ga ik uit van 500 gram varkensbuik. De citroenlinzenstoof is geschikt voor vier tot zes personen.

Gebraden varkensbuik met citroenlinzenstoof

Ingrediënten

 • varkensbuik (+/- 500 gram voor twee á drie personen)
 • 180 gram Du Puy linzen (of een andere groene linzensoort)
 • 1 wortel
 • 1 ui
 • 1 stengel bleekselderij
 • 3 theelepels rozemarijn
 • 3 theelepels tijm
 • 2 laurierblaadjes
 • 500 ml groentebouillon
 • zout en peper
 • olie
 • boter
 • citroensap van een halve citroen

Instructies

 1. Was de linzen en zet ze de avond voordat je aan dit gerecht begint in een schaal met water. Voeg wat sap van een citroen of azijn toe. Dit zorgt ervoor dat het fytinezuur in de linzen wordt afgebroken en worden ze beter verteerbaar. Dek af en zet op een koele plek.
 2. Smeer de varkensbuik in met wat olijfolie, peper, zout, een volle theelepel gedroogde (of verse) rozemarijn en theelepel tijm. Ik gebruikte een rekje van mijn rookoventje dat ik in een ovenschaal zette. Hierop ging het vlees. Mocht je dit niet hebben dan leg je het stuk vlees gewoon zo in een ovenschaal.
 3. Bak zoals hierboven beschreven. Bak eerst 20 minuten op 200 graden, daarna 25 minuten op 180 graden.
 4. Snipper de ui, schil de wortel en snijd in kleine blokjes. Was de bleekselderij en snijd in kleine stukjes. Bak de groenten in een pan met dikke bodem in een klont boter. Voeg twee theelepels tijm en rozemarijn toe en wat verse peper. Roer goed door en bak kort aan.
 5. Spoel de linzen goed af en doe samen met de groentebouillon in de pan. Doe de laurierblaadjes erbij. Breng even aan de kook en laat op een laag vuur minstens een half uur zachtjes koken. Haal tegen het einde de deksel eraf en laat nog even iets meer inkoken. Voeg een klontje boter toe en sap van een citroen. Proef even. Als je het lekker vindt om meer citroensap toe te voegen kun je dat nu doen.
 6. Haal ondertussen de varkensbuik uit de oven. Laat tien minuten rusten met een stuk aluminiumfolie over de ovenschaal. Snijd er mooie plakken van, serveer met wat van de citroenlinzenstoof in een diep bord en giet met een lepel nog wat van de varkensbuikjus over de stukken vlees.
https://allthatfood.nl/2018/09/varkensbuik-met-linzen/

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published