Hertenbiefstuk met marsalaspruitjes en wortels in ’t zuur

Hertenbiefstuk met marsalaspruitjes en wortels in ’t zuur

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben gek op wild. Ik hou van de krachtige smaak en meer scharrel dan dit wordt het niet. Ik eet het niet vaak, maar als ik het eet…dan geniet ik er echt helemaal van.

Het culinaire wildseizoen loopt van 15 oktober tot het einde van het jaar, maar wilde eend en wild zwijn kun je al vanaf augustus krijgen, konijn en duif zelfs het hele jaar door en hert is nog tot midden februari goed verkrijgbaar. Kijk even op de productkalender van Kokswereld, hier staan alle seizoensproducten en hun verkrijgbaarheid per maand op.

Onlangs was ik bij de Marqt mij in de buurt en mijn oog viel op enkele mooie stukken wild. Wild zwijn, fazant, parelhoen en er lagen ook stukjes hertenbiefstuk. Bij Marqt weet je zeker dat het om écht wild vlees gaat en niet dat er ergens herten in gevangenschap worden gefokt voor het vlees. Het vlees bleek trouwens ook echt goed en mooi mals.

Hertenbiefstuk met marsalaspruitjes en wortels in ’t zuur

Ik besloot hert mee te nemen en er lekkere wintergroente bij te maken. Namelijk paarse (!) spruitjes met marsala en wortels in het zuur. De paarse spruitjes kwam ik toevallig bij de Lidl tegen, maar wellicht kun je ze ook bij een groenteboer kopen. Ze verliezen helaas wel wat kleur tijdens het koken. Ga uit van 125 gram per persoon.

Dit gerecht combineert verschillende smaken. Zuur van de wortels die nog licht knapperig zijn, zacht hertenvlees met een licht wrange wildsmaak en zoete spruitjes door de marsala met hier en daar een zoutje van het spek. Van de wortels maak je iets meer, maar die kun je prima bewaren in een afsluitbare pot of bewaarbakje. Ook heel lekker bij andere gerechten, denk bijvoorbeeld als alternatief voor Atjar Tempoer bij nasi. De wortels kun je eventueel al eerder maken, scheelt weer.

Hertenbiefstuk met marsalaspruitjes en wortels in ’t zuur

Hertenbiefstuk met marsalaspruitjes en wortels in ’t zuur

Voor vier personen

Ingrediënten

 • 4 stukken hertenbiefstuk
 • 3 grote wortels
 • 250 ml water
 • 350 ml azijn
 • 4 eetlepels suiker
 • 1 theelepel zout
 • 500 gram (paarse) spruitjes
 • 75 gram spekblokjes
 • 40 ml Marsala
 • peterselie
 • olie
 • boter
 • peper en zout

Instructies

 1. Schil de wortels en snijd in schuine plakken.
 2. Zet een pan op het vuur met het water en azijn. Voeg suiker en zout toe, laat oplossen en breng zachtjes aan de kook.
 3. Voeg de wortelen toe en laat ze vier minuten koken.
 4. Laat afkoelen en doe in een bewaarbakje of pot.
 5. Maak de spruitjes schoon.
 6. Zet een pan met water op het vuur, voeg wat zout toe en kook de spruitjes in vier minuten. Giet af en spoel heel even koud na.
 7. Bestrooi de hertenbiefstukken, die je eerst even op kamertemperatuur hebt laten komen, met wat zout. Bak in olijfolie in een pan. Schroei het vlees dicht, beweeg het vlees met een tang door de pan.
 8. Wanneer het vlees is dichtgeschroeid voeg je een klont boter toe en kun je het volgende tijden aanhouden: nog twee minuten voor rood vlees, vier minuten voor medium, zes minuten voor doorbakken.
 9. Haal het vlees uit de pan, leg ze in een stuk aluminiumfolie en vouw dicht. Laat ongeveer vijf minuten rusten.
 10. Zet een koekenpan op het vuur. Bak hierin de spekjes. Doe er Marsala bij en na dertig seconden de spruitjes en een klontje boter. Maak aan met wat peper en strooi er wat fijngehakte peterselie doorheen.
 11. Serveer een hertenbiefstukje met wat van de spruitjes en wortel in ’t zuur. Eventueel kun je nog wat extra zout en peper over het hertenbiefstukje strooien om nog meer op smaak te brengen.
https://allthatfood.nl/2018/10/hertenbiefstuk-met-marsalaspruitjes-en-wortels-t-zuur/

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published