15 x foodhotspots óp Rotterdam Zuid

Rotterdam Zuid. Op de Kop van Zuid en Katendrecht na wordt dit deel van de stad niet vaak door dagtoeristen bezocht. En eigenlijk is dat heel jammer, want dit stadsdeel is net zoals de rest van Rotterdam een heel mooi stukkie stad met historie. Ik maakte een lijstje met tien foodhotspots óp Zuid.

Want even een kleine voetnoot, je zegt dus niet ik ben in, maar óp Zuid, omdat het een eiland is. Lang geleden stond hier de galg en werden mensen met lepra of de pest naar dit stadsdeel getransporteerd, want ja in besmettelijke ziektes daar hadden ze in het chique Noord dus geen zin in. Toen de haven groter werd, havenarbeiders uit het hele land en de eerste gastarbeiders (!) naar dit deel van Rotterdam kwamen, moest er in een flink tempo woningen worden gebouwd wat de leefbaarheid niet altijd ten goede kwam. De leefomstandigheden waren door de krotten slecht en er was veel armoede. Nog steeds heeft Zuid vanwege deze geschiedenis te kampen met een niet al te best imago.

Stadsdeel met potentie

Bepaalde delen van Zuid, zoals de Kop van Zuid en Katendrecht, zijn vanaf eind jaren negentig opgeknapt, de komende jaren zal de rest van Zuid een make over krijgen. Niet alleen qua uiterlijk, zoals een vernieuwd Zuidplein en mogelijk een nieuw Feijenoordstadion en opgeknapt stadiongebied met winkels en horeca, maar ook op het sociaal maatschappelijke gebied zijn er veel initiatieven. Een mooi buurtinitiatief dat raakvlakken heeft met eten is bijvoorbeeld de Rotterdamse Munt, een kruidentuin op de kop van de Afrikaanderwijk.

Ik heb mijn best gedaan om een overzicht te maken van restaurants, barretjes en andere foodgerelateerde plekken die eens niet op Katendrecht en de Kop van Zuid en dus juist wat minder bekend zijn. Op de KvZ en KD zitten natuurlijk hele fantastische en hippe plekken die óók het benoemen waard zijn. Wellicht maak ik daar nog een keer apart een overzicht voor aan 🙂

Nieuwsgierig? Kijk hieronder!


15 x Rotterdam Zuid

Sjaarloze Baksels

Bron afbeelding: Sjaarloze Baksels Facebookaccount

Voorheen kon je de taarten van Sjaarloze Baksels her en der in de stad proeven. Nu kun je om de maand gezellig aanschuiven in het huiskamerrestaurant in Charlois (op z’n Rotterdams sjaarloos) voor een driegangenmenu á €22,50. Uiteraard wel graag van te voren even via de mail reserveren.

Sjaarloze Baksels 
Charloisse Kerksingel 84
Rotterdam
Meer info


LISA Kitchenbar

Bron afbeelding: LISA Kitchenbar

Een relatief nieuwe en hippe kitchenbar is LISA, aan het Zuidplein waar de komende jaren nog veel ver- en gebouwd zal worden. “Wij zijn LISA, niks ingewikkelds en lekker onszelf!! Wie zijn wij? Ja, dat is eigenlijk een goede vraag. Kom wat bij ons eten of drinken en leer ons kennen, het is namelijk niet uit te leggen maar meer een belevenis.” Je kunt er terecht voor lunch, zoals linzensoep, BLT LISA, sandwich pulled pork en diner, waaronder pokébowl als voorgerecht, lamscurry en quiche als hoofdgerecht en panna cotta als dessert. Er is een kindermenu en zelfs een speciaal AHOY-evenementenmenu.

LISA Kitchenbar
Annie M.G. Schmidtplein 4
Rotterdam
Meer info


Hotsput Hutspot Lomba en Heijprak

Bron afbeelding: Hotspot Hutspot

Goed eten voor iedereen! Dat is het motto van Hotspot Hutspot. Het initiatief bestaat al enkele jaren en in verschillende delen van de stad is het een groot succes. Eten verbindt en door middel van de hotspots hoopt de organisatie de economische en maatschappelijke deelname van kwetsbare groepen te versterken. Van teelt in buurtmoestuinen, het met tieners bereiden van goede maaltijden van restaurantkwaliteit, tot het aanbieden van deze maaltijden tegen een toegankelijke prijs in de wijkrestaurants.

Hotspot Hutspot Lomba
Van Langendonckstraat 51
Rotterdam

Hotspot Hutspot Heijprak
Heysekade 1
Rotterdam
Meer info


SIL by Pincoffs

Bron afbeelding: Sil by Pincoffs

Van kop tot staart; van schil tot pit. luidt het motto van chefkok Sil Peppelenbosch, bekend van het restaurant Instock, die nog tot het einde van 2018 een popuprestaurant in hotel Pincoffs leidt. Je treft bij hem geen tournedo’s en kabeljauw aan maar hij staat voor een creatieve, duurzame, lokale en innovatieve keuken waar niks wordt verspild. Zoals bloemkoolespuma, een chowder van bijvangst en perentaart met kombucha en dennetoppen. Een driegangenmenu kost €37,-

Sil by Pincoffs
Stieltjesstraat 34
Rotterdam
Meer info


Rotterdamsche Confituur

Bron afbeelding: Rotterdamsche Confituur

Rotterdamsche Confituur is een Sociale Delicatesse, gemaakt door jongeren met een beperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt, die door middel van een stage of arbeidsplaats vaardigheden kunnen aanleren die hen in de toekomst een betere kans geven op werk. De confituren zijn gemaakt met biologische ingrediënten zonder toevoeging van kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Enkele smaken: peer met vijgen en pijnboompitten, appel met gember en citroen en en abrikoos met groene thee en goijbes.

Rotterdamsche Confituur
Pretorialaan 6a 
Rotterdam
Meer info


Rotterdamse Munt

Bron afbeelding: Rotterdamse Munt

Ik noemde ‘m hierboven al, de Rotterdamse Munt, een buurtkruidentuin op de kop van de Afrikaanderwijk. Hier groeien kruiden en eetbare bloemen uit alle windstreken en je kunt er ontdekken wat de stadsnatuur je te bieden heeft. Je kunt er workshops volgen, een kopje kruidenthee drinken en in het groeiseizoen bloemen, kruiden en smaakmakers plukken.

Pssst…er zijn nog meer tuinen waar je mag plukken, namelijk de Swietenhof en de Botanische tuin Afrikaanderwjik. Hoe leuk is dat?

Rotterdamse Munt
Rosestraat 200
Rotterdam
Meer info


Wijkkeuken van Zuid

Bron afbeelding: Wijkkeuken van Zuid

In het Gemaal op Zuid worden lunches en diners verzorgd door de Wijkkeuken van Zuid die staat voor ambach­telijk, lokaal, duurzaam en gezond koken. Bijna alle ingrediënten worden lokaal ingekocht of komen van de Afrikaandermarkt. Van een Pakistaanse borrelsnack of een Marokkaanse lunch tot een ver­rassend viergangendiner of zelfs een Antilliaanse kookworkshop. 

Wijkkeuken van Zuid in het Gemaal op Zuid 
Pretorialaan 141
Rotterdam
Meer info


RDM Kantine

Bron afbeelding: RDM Kantine

In de voormalige Centrale Kantine van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, waar vroeger de havenarbeiders even bijkwamen van hun noeste arbeid, is de RDM Kantine gevestigd. Hier drink je een goede kop koffie, eet je ontbijt met verse jus, een broodje, RDM gehaktbal of taart van Dudok. Het is een plek om te ontmoeten, werken of gewoon te genieten van het uitzicht over de haven.

RDM Kantine
Heijplaatstraat 3
Rotterdam
Meer info


Lekker op Zuid

Bron afbeelding: Lekker op Zuid

Bij Lekker op Zuid kun je niet alleen koffie, broodjes, burek en zelfgemaakte taarten halen, ook kun je er wijnen en levensmiddelen uit Kroatië en de Balkan kopen, zoals ajvar, worst, producten in blik en kaas. Lekker op Zuid houdt zich naar eigen zeggen bezig met mensen in de wijk en kijkt wat de winkel en bar voor de buurt kan betekenen.

Lekker op Zuid
Paul Krugerstraat 89B
Rotterdam
Meer info


KOOZIE

Bron afbeelding: KOOZIE

Koffie van Giarffe Coffee, gebak of misschien een borrelplank met een biologische Sloveens wijntje? Zo kom je je dag bij KOOZIE wel door! KOOZIE wordt door sommigen de nieuwe huiskamer van het Noordereiland genoemd waar je even een boek kunt lezen, een paar uur kunt werken of natuurlijk gewoon gezellig met iemand hebt afgesproken.

KOOZIE
Van der Takstraat 51
Rotterdam
Meer info


IJssalon Nino

Bron afbeelding: IJssalon Nino

IJssalon Nino maakt al tachtig jaar ambachtelijk ijs met grondstoffen die rechtstreeks uit Italië worden geïmporteerd. Alle bekende smaken zoals chocolade, vanille en meloen zijn er, maar er wordt ook volop geëxperimenteerd met bijzondere combinaties of ingrediënten. Denk dan bijvoorbeeld aan rucola, hazelnootpistacheamandelkrokant, sinaasappelframbozencitroen en chocoladechili. De ijssalon is open van maart tot en met eind september.

IJssalon Nino
Paul Krügerstraat 97A
Rotterdam
Meer info


Sharp Sharp

Bron afbeelding: Sharp Sharp

Bij SharpSharp kun je plantaardig en glutenvrij lekkers kopen. Met 99 procent biologische ingrediënten en zonder geraffineerde suikers. Zo kun je er onder meer terecht voor no-cheesecakes (oa Black Currency, Confetti Cake en I have a crunch on you), choclate treats (oa chocogalaxy, yogi blues, caramel shortbread), fruit cakes (oa Berries in the grass, Hello Ginger Hi Mango, Strawberry Fields), Tres creamy cakes (oa Save the rhino cake, Lime Light, Pinkie pie), repen, koekjes en bloemen granola. Alles in scherpe blokken of repen gesneden.

Sharp Sharp
Hillelaan 28
Rotterdam
Meer info


Pretoria Espressobar

Bron afbeelding: Pretoria espressobar

Koffie en espressobar met koffie van Heilige boontjes en waar je terecht kunt voor ontbijt, muffins, red velvet cake of ander gebak en lunch. Lekker dichtbij metrostation Rijnhaven.

Pretoria Espressobar
Bloemfonteinstraat 78 C
Rotterdam
Meer info


Courzand

Bron afbeelding: Courzand
Courzand was een feestgebouw dat in 1917 werd geopend voor de havenarbeiders die werkzaam waren voor de toenmalige Rotterdamsche Droogdok Maatschappij en op Heijplaat woonden. Aldus Wikipedia. Tegenwoordig is het een restaurant waar je naar toe moet als je klassieke gerechten (oa vissoep, tournedos, vitello tonato) kunt waarderen. In 2017 lieten de nieuwe eigenaars het gebouw volledig renoveren. In datzelfde jaar wist Courzand met een 8,3 zelfs Fitzgerald achter zich te laten (8,2) en een tweede plek te bemachtigen tijdens de Gouden Pollepel-competitie van het AD. De conclusie: “Prettig geprijsd, een goede no-nonsense-keuken en leuke bediening: Courzand is een ritje of vaartochtje naar Heijplaat waard.”
Courzand 
Courzandseweg 40
Rotterdam
Meer info

Borgo d’Aneto

Bron afbeelding: Jorge Zapata via Unsplash

Mooie plek aan de Nieuwe Maas met in de zomer terras aan het water. Heel bijzonder aan dit restaurant, waar klassieke Italiaanse gerechten volgens het trattoriaprincipe worden geserveerd, is dat chefkok en eigenaar Faouzi Chihabi jongeren opleidt op die alleen hun middelbare school hebben afgemaakt zodat zie op die manier een vak leren en een goede startkwalificatie krijgen. Het (kalfs)vlees bij Borgo d’Aneto is trouwens biologisch en de vis is wild.

Borgo d’Aneto
Nijverheidstraat 2
Rotterdam
Meer info


Bron afbeelding: Jorge Zapata via Unsplash

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published