Goulash van mijn oma

Zeg je Hongarije dan zeg je goulash 😉 Goulash (gulyás) is dé nationale schotel van dit in centraal Europa gelegen land.

Mijn oma, die inmiddels niet meer leeft, kwam uit Hongarije. Een van haar meest gemaakte gerechten die ze ons voorschotelde als we op een zondag met de hele familie kwamen eten, was goulash. Daarbij kwam dan nokedli, een soort Hongaarse pasta (vers deeg van bloem, water en ei dat in klein stukjes kort wordt gekookt) en een salade. Andere favorieten gerechten van haar waren onder meer lecsó (een stoofschotel van paprika, tomaten, uien en worst) en szilvás gombóc (deegballen met pruimen, een zoet gerecht dat altijd in de nazomer wordt gegeten als de pruimen rijp zijn).

Toen mijn oma nog leefde heb ik een keer haar goulashrecept op een post-it geschreven en vijf verhuizingen later wist ik natuurlijk niet meer waar ik dat recept had gelaten. Totdat ik me onlangs ineens herinnerde dat het in een kinderkookboek zat. De post-it was inmiddels wat vaal geworden, maar het recept was thank god nog steeds leesbaar. Meteen maar gemaakt en het recept op mijn blog vereeuwigd 😉

Gulyás of pörkölt?

Goulash wordt vaak gemaakt met rundvlees, maar je kunt ook schapenvlees, varkensvlees en ook vis gebruiken. Ik moet zeggen dat ik nog nooit goulash van vis heb gegeten, die schijnt zeer pittig te zijn als ik de bronnen op internet mag geloven. Ook leuk om eens te proberen. Tenslotte, en ik wist dit zelf niet, schijnt het zo te zijn dat goulash eigenlijk helemaal geen goulash is, maar dat het gerecht pörkölt heet. Dit is een verwijzing naar de bereiding, namelijk het (letterlijk) inpeperen van vlees, het roosteren en het dan bereiden met ui, kruiden en wat water. Er is wel goulashsoep, die min of meer dezelfde bereiding heeft maar dan met meer water en aardappelen en dit is dus eigenlijk de enige echte goulash. Het is mis gegaan toen buitenlandse bezoekers heel enthousiast waren over pörkölt en ergens is er dus massaal iets mis gegaan toen zij het recept mee namen om in hun land te bereiden.

Mijn oma voegde dus ketchup toe, wat om de een of andere reden een beetje ‘barbaars’ voelt haha Maar goed aangezien ik echt haar recept wilde gebruiken heb ik het zo gelaten.

Goulash van mijn oma

Ingrediënten

 • 2 uien
 • 3 knoflooktenen
 • 100 gram spekreepjes
 • 1 volle theelepel paprikapoeder
 • 1 blik gepelde tomaten of twee grote vleestomaten in reepjes
 • 2 rode paprika’s (punt of gewoon)
 • 600 gram stoofvlees, zoals riblappen
 • zout en peper
 • vleeskruiden (ik maakte zelf een mix van koriander/ketoembar, paprikapoeder, kurkuma, nootmuskaat, gember, peper, kruidnagel en piment)
 • wat tomatenketchup (!)
 • olijfolie
 • mespuntje chili of wat sambal

Instructies

 1. Snijd de uien in blokjes.
 2. Haal het velletje van de knoflooktenen en hak de knoflook fijn.
 3. Fruit eerst de ui en voeg later de gehakte knoflook toe.
 4. Bak de spekreepjes mee.
 5. Snijd het vlees in blokjes, kruid met peper en zout en bak dit in een andere pan even bruin en licht krokant.
 6. Snijd ondertussen de paprika's in grove stukken en doe bij de spekreepjes.
 7. Voeg paprikapoeder toe. Schep alles even om.
 8. Doe nu het blik gepelde tomaten erbij.
 9. Als je het lekker vindt kun je wat chili of sambal toevoegen.
 10. Doe nu het vlees bij het paprikatomatenmengsel.
 11. Doe er nog wat vleeskruiden of je homemade mix daarvan erbij en een flinke splots (40 ml) ketchup.
 12. Eventueel kun je een beetje water toevoegen.
 13. Laat op een laag vuur 2 á 3 uur sudderen of doe het 2 á 3 uur op 160 graden in de oven. Check het regelmatig.
 14. Lekker met wat aardappelen of nokedli (Hongaarse 'pasta').
https://allthatfood.nl/2018/11/goulash-van-mijn-oma/

“O.M.G. check dat heerlijke eten!” Een uitspraak die je mij wel zou kunnen horen zeggen. All That Food! staat voor heerlijk eten. Ik bedoel wie kun je daar nou niet blij mee maken? Mij in ieder geval wel!

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published