Duurzame 101

Wil je besparen? Of vind je het belangrijk je steentje bij te dragen aan het milieu? Op deze pagina vind je links naar artikelen en korte stukjes die ik tussen 2011 en 2013 schreef voor Mevrouw Minder, mijn inmiddels opgeheven blog over eco-friendly leven. Omdat de artikelen inhoudelijk raakvlakken hebben met All That Food! heb ik ze hier in vijftig losse tips een nieuw leven gegeven.

  1. Gebruik een eco-wasbal, dryer-cubes of wasnoten om je kleding te wassen. Lees hier waarom dit beter is dan standaard wasmiddelen.
  2. Kies voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen zoals Lilly’s Ecoclean en afwasmiddel, bijvoorbeeld van Klok, Ecover of een supermarkthuismerk met een EKO of ander keurmerk. In milieuvriendelijk afwasmiddel zitten minder schadelijke stoffen die het milieu belasten. Geen idee welke giftige milieubelastende stoffen je het beste kunt vermijden? Klik hier voor een overzicht.
  3. Abonneer je op handige nieuwsbrieven met diervriendelijke aanbiedingen zoals de Wakkere Winkelaar van Wakker Dier, zodat je scherp geprijsd boodschappen kunt doen.
  4. Weg met al die milieuvervuilende plastic wegwerpflesjes. Ga voor een herbruikbaar exemplaar. Zoals bijvoorbeeld De Dopper, KRNWTR, Aquatina of een klassieke Thermos.
  5. Kies bij voorkeur zoveel mogelijk voor groente en fruit van het seizoen. Die zijn zo min mogelijk in kassen geteeld en worden meestal niet van een ander ver continent ingevlogen. Hier vind je een link naar de groentekalender van MilieuCentraal en Velt.  Geen zin om te zoeken in de kalenders? Ga naar overzichtsartikelen voor de lente, zomer, herfst en winter met enkele seizoensgroenten en hoe je ze smaakvol kunt bereiden.
  6. Natuurlijke cosmetica is gemaakt op basis van zuivere ingrediënten en de bedrijven erachter dragen hun steentje bij door te kiezen voor eerlijke handel en voor grondstoffen die het milieu niet schaden. Ook zelf maken scheelt een hoop afval en is erg leuk om te doen. Ga hier direct naar de beauty-sectie op mijn blog!

   wasknijpers ColinBroug
   Bron afbeelding: ColinBroug via FreeImages
  7. Wil je meer weten over cosmetica, ingrediënten of beauty? Lees dan eens de volgende artikelen: ‘Met deze vijf eco-labels kies je voortaan de juiste cosmetica’, ‘Deze zes cosmetische ingrediënten smeer je beter niet op je huid’, ‘Met deze vijf tips blijft minerale make-up beter zitten’, ‘Verzorg je huid met deze zes weldadige ingrediënten’, ‘Zeven redenen om SLS te laten staan’, ‘Hoe gezond is Aluin?‘, ‘Zeven tips om massageolie voor andere doeleinden te gebruiken’, ‘Krullen maken zonder hete krultang’, ‘Overhangende oogleden opmaken’ en ‘Met deze vijf tips weet je wat er op een cosmetica-etiket staat’.
  8. Heb je een smartphone? Met deze groene apps maak je groen en verantwoord leven gemakkelijker.
  9. Huisdieren verdienen kwalitatief suikervrij voer dat bij hun metabolisme past. Ook bestaat er duurzaam kattenbakgrit, zoals deze die ook nog eens door het toilet mag worden gespoeld. Ideaal als je in een appartement in de stad woont en geen vuilnisbak buiten hebt staan.
  10. Krabpalen knutselen, speelmuisjes in elkaar naaien van een oud overhemd en andere leuke DIY’s voor katten. Je vindt ze hier.
  11. Gebruik oude materialen opnieuw en geef ze een nieuw leven. Ik gebruikte bijvoorbeeld oude citrusnetjes om een schuurspons mee te maken, maakte van PET-flesjes make-upbewaarbakjes, een oud t-shirt werd een tasje en een sliertjessjaal, een melkpak een portemonnee, van een plastic fles maakte ik een mini gieter en een kattenvoer- of tuinierschep.
  12. Nog meer herbruikideetjes vind je in dit lijstje: ‘Dertig ideeën om je yoghurtemmer een nieuw leven in te blazen’, ‘Tien ideeën om een pallet opnieuw te gebruiken’, ‘Ideeën om je tomatenbakje nieuw leven in te blazen’, ‘Tien ideeën om een oude trui te upcyclen’, ‘Met deze oude spullen maak je een lamp’, ‘Geef oude kleerhangers een nieuw leven’, ‘Decoreren met vintage koffers’, ‘Pimp je oude ladekast’, ‘Berg je sieraden op een verrassende manier op’ en ‘Orden je make-up met oude spullen’.
  13. Soja kaarsen roken minder dan paraffinekaarsen en zijn daarom beter voor je gezondheid. Ik testte bijvoorbeeld sojageurkaarsen van BSAB die ook nog eens onder eerlijke omstandigheden en met gerecyclede verpakkingen zijn gemaakt.
  14. Zou je wel eens weten hoe groot jouw ecologische voetafdruk is? Hier kun je ‘m berekenen.

   Voetprint - peter_kas
   Bron afbeelding: Peter Kas via FreeImages
  15. Douche korter en verbruik minder water, bijvoorbeeld met een douchecoach. Persoonlijk vind ik de twee minuten van de Douchecoach wel erg Spartaans, maar twee keer twee minuten is al een stuk beter uitvoerbaar voor een snelle dagelijkse douche. En vier á vijf is altijd nog beter dan tien minuten.
  16. Neem je eigen boodschappentas mee en kies voor herbruikbare groentenetjes, zoals Again and A Gain of Re-Sack. In de Verenigde Staten en Engeland bestaan er zelfs al winkels waar je je eigen netjes en weckpotten moet meenemen omdat de producten zonder verpakking worden verkocht.
  17. Doe inspiratie op of vind leuke eerlijke of eco-friendly cadeautjes via sites zoals EcoEtsy, SuperUse, Stoere Vrouwen en 101 green handmade DIY’s.
  18. LED-verlichting is wat duurder in aanschaf, maar gaat lang mee en bevat in tegenstelling tot spaarlampen geen giftig kwik.
  19. Cosmetica gemaakt zonder dat daar onnodig dierproeven aan te pas zijn gekomen zijn diervriendelijker. Dierproeven zijn verboden in Europa en in maart 2013 ging het handelsverbod in. Enkele natuurlijke cosmeticamerken gingen om hun markt uit te breiden naar China, waar dierproeven vooralsnog verplicht zijn. Sommigen trokken zich gelukkig terug, waaronder Weleda, LOGOCOS en Lavera.
  20. Met natuurlijke middeltjes kun je jezelf verzorgen of je huis schoonmaken. Zo ga je met deze natuurlijke middelen aften of een verkoudheid tegen en met deze ingrediënten kun je je gebit verzorgen. Andere handige ingrediënten zijn onder meer baking soda en azijn. En heb je genoeg van die synthetische luchtverfrissers? Met deze tips verfris je je huis zonder chemie of maak je eigen huisparfum in een diffuser.
  21. Drink kraantjeswater. Ook in een restaurant.

   Bron afbeelding: Giani via FreeImages
   Bron afbeelding: Giani via FreeImages
  22. Aan scheren ontkom je meestal niet, maar met deze vijf tips gooi je minder scheermessen weg en bespaar je geld. Ook heel handig: de Razorpit waarmee je scheermesjes langer meegaan.
  23. Kies als vrouw voor herbruikbaar maandverband of een menstruatiecup, handig met een sterilisator. Dit scheelt tonnen aan afval.
  24. Elektrische auto’s zijn upcoming. De actieradius wordt steeds beter en er komt langzaam steeds meer keuze. In een drieluik (1,2,3)  schreef ik over elektrische auto’s en waarom je er voor zou moeten kiezen.
  25. Een goed geïsoleerd huis is beter voor het milieu en je portemonnee.  Lees hier over tips hoe je huis kunt isoleren en verwarmen.
  26. In een serie ging ik in hoe je in huis kunt besparen, namelijk zeven bespaartips voor in de keuken, voor wassen en drogen en tips om energiezuinig te studeren.
  27. Inspireer jezelf door een keer mee te doen met de No Impact Week waar je op een luchtige manier wordt geconfronteerd met besparen en milieuvriendelijk leven. Ik deed in 2011 mee, je vindt de verslagen hier (1, 2, 3, 4, 5).
  28. Naast ZZP’ers werken ook steeds meer werknemers vaker een dagje thuis. Met deze vijftien tips creëer je een groener (thuis)kantoor.
  29. Zoek je inspiratie om je huis eco-friendly in te richten? Klik hier voor zeven inspirerende interieurwebsites die gebruik maken van upcycling
  30. Nederlandse vrouwen winkelen nog niet zo duurzaam. Hier vind je tips hoe je dat beter kunt aanpakken, bijvoorbeeld door eens wat vaker tweedehands kleding te kopen. Ook kun je miskopen voorkomen door je lichaamstype de hemel in te prijzen.
  31. Kies voor groene stroom, maar check wel even welke aanbieders echt groen zijn.
  32. Helaas is gebleken dat er veel gif voorkomt in reguliere kledingmerken. Kies als het even kan voor eco-kleding, bijvoorbeeld basic shirts van Witte Boorden en Qolors, de jeans van MudJeans of de prachtige kledingstukken van MissGreen. Bij Brandmission kun je diverse eerlijke kledingmerken kopen.

   Bron afbeelding: NicePhoto via FreeImages
   Bron afbeelding: NicePhoto via FreeImages
  33. Door wat vaker zelf cadeaus te maken of te kiezen voor een duurzame variant bespaar je het milieu. Natuurlijk pak je je cadeaus eco-bewust in of versier je ze met herbruikbare materialen.
  34. Kerstversiering kun je gemakkelijk zelf maken. Hier vind je tien ideeën. En met deze zeven groene last minute kersttips kom jij de feestdagen wel door.
  35. Hou je van chocolade? Kies dan voor biologische, vegan bonbons van Happy Herbi, rauwe chocolade van Lovechock of CO2 neutrale chocolade.
  36. Kledingruilfeestjes zoals Krijg de Kleren zijn hip! Want ruilen is het nieuwe kopen. Wist je dat ruilhandel trouwens al heel lang gebruikelijk is in LETS-gemeenschappen?
  37. Koop eens wat vaker vintage of tweedehands of maak je eigen meubels, zoals dit tv-meubel dat is gemaakt van keukenkastjes.
  38. Soms moet je bewust een stapje terug doen. Duurzaamheid voor je geest! Lees hier over de zen van het opruimen.
  39. Net zoals een herbruikbare waterfles kies je voor je lunch een duurzame verpakking, zoals het herbruikbare boterhamzakje Boc ’n roll.
  40. Ga jij verhuizen of je huis opknappen en wil je dit op een verantwoorde manier doen? Kies dan voor een duurzame vloer, wandafwerking en raamdecoratie.
  41. Hoe goed sport voor het milieu is en wat je daar zelf aan kunt bijdragen kun je hier lezen.
  42. Verbouw je eigen groenten. Zonder bestrijdingsmiddelen en altijd wat bij de hand. Weinig ruimte? Wat dacht je van een verticale tuin of zet wat kleine potten op je vensterbank neer. Misschien niet ideaal voor pompoenen en courgette, maar je kunt in ieder geval kruiden, radijsjes, sla en tomaten verbouwen. Lees hier en hier over mijn moestuinavonturen, kijk hier hoe je je tuin herfstproof kunt maken en hier hoe je in de lente kunt genieten van mooie bloemen.
  43. Ga je trouwen? En vind je het belangrijk om hier en daar aan het milieu of eerlijke handel te denken? Klik verder naar een stukje over hoe je een eco-wedding kunt vormgeven.
  44. Laat jezelf eens verassen of nog beter: inspireren bij een Restaurantweek. Je hebt bijvoorbeeld de Puur Restaurantweek, maar ook de Vegetarische Restaurantweek.
  45. Lokale producten hebben minder ver hoeven reizen en dat is natuurlijk weer beter voor het milieu. Klik hier hoe je (biologische) markten bij jou in de buurt kunt vinden.

   Matthains - market
   Bron afbeelding: Matthains via FreeImages
  46. Van de vijf inspirerende eco-huizen is het Earthship misschien wel een woning met een wel erg kenmerkende stijl (waar je van moet houden). Wat het precies is, vind je hier.
  47. Als alle Nederlanders twee keer per week plantaardig zouden eten, dan zou dat per jaar de CO2-uitstoot van bijna 600.000 auto’s schelen. Eet bijvoorbeeld eens een vleesvervanger van de Vegetarische Slager, inspireer jezelf met recepten van sites zoals Flexitarier.nl of kijk eens in dit overzicht met twintig vega(n) receptenblogs.
  48. Erger jij je ook groen en geel aan reclame? De telefoongids die niemand nog gebruikt? Of folderbezorgers ook zo eigenwijs en trekken ze zich niks aan van jouw nee/nee sticker? Plak eens een extra briefje op de brievenbus. Bij mij werkte het!
  49. Hoe zit het nou met onze spullen? Waar komen ze vandaan? En hoe werkt het productieproces? The Story of Stuff legt het helder uit in ook nog eens onwijs gaaf vormgegeven filmpjes. Klik hier!
  50. Geen zin om alle tips stuk voor stuk af te lopen? Hier vind je een overzichtsartikel met tien tips om duurzamer te leven.